Offline
Online
Viewers 0

Qui som?

Al darrere de Gaming.cat hi ha un grup heterogeni de persones, amb diferents orígens, estils i formació, però amb una cosa en comú: el desig de gaudir en català de la nostra passió, els videojocs. És una cosa més fàcil de dir que de fer, i per això fa falta, no només una comunitat forta, sinó també una estructura sòlida i que pugui aconseguir i gestionar recursos per remar en aquesta direcció. Més avall parlarem d’aquests dos grans pilars del projecte, la comunitat i l’associació. Però si ets aquí, segurament vols saber més coses sobre Gaming.cat, per exemple: com va començar tot? Què s’ha fet fins ara?

Història de Gaming.cat

Tot va començar l’any 2013 amb un aficionat als videojocs, el drfelip, que jugava a Crysis 2 amb gent de tot el món: Austràlia, Rússia, Alemanya, Canadà… Estava molt bé, però es va plantejar si seria possible trobar aficionats catalanoparlants a aquest joc per poder jugar-hi en català. La recerca va ser molt més complicada del que podria semblar: el fòrum (sí, en aquella època la gent encara emprava fòrums) en català sobre videojocs per excel·lència, vadejocs, havia deixat d’existir! Altres fòrums existents se centraven molt en jocs concrets (Minecraft i Call of Duty, bàsicament), de forma que no hi havia cap fòrum o altra plataforma en què es pogués parlar en català sobre tot tipus de videojocs. El drfelip ho va trobar gravíssim, així que va decidir començar a treballar en la creació d’un nou punt de trobada per als catalanoparlants aficionats als videojocs. Aquest lloc seria www.gaming.cat.

Pot semblar estrany que s’elegís un nom en anglès (gaming) per a un web que tenia el català com a raó de ser, però tot té una explicació: dominis que haurien estat més adients, com videojocs.com o videojocs.cat, ja estaven ocupats i, després d’un temps fent-hi voltes i provant combinacions, es va arribar a la conclusió que gaming.cat era la millor opció. Potser va ser una decisió encertada: la paraula gaming, entesa com a cultura del videojoc i tot el que l’envolta, no té equivalent en català (de moment).

El web, a més de fòrum, tenia un blog de notícies, canal de YouTube  i servidor de Teamspeak 3. Els inicis varen ser durs, costava donar a conèixer el web i que anassin entrant nous usuaris, però poc a poc la comunitat va anar arribant. El fòrum mai va arribar a ser molt actiu, però servia per organitzar partides comunitàries, sobretot a Team Fortress 2 però també a qualsevol demo o beta multijugador que ens cridàs l’atenció. La cosa va seguir així fins que es va crear el grup de Telegram, que va suposar un creixement notable tant en el número d’usuaris com en l’activitat. I un altre punt d’inflexió va ser obrir el nostre Discord.

No ens volem allargar massa, però si t’interessa conèixer a fons la història de Gaming.cat pots mirar els vídeos del directe commemoratiu dels 10 anys de Gaming.cat.

Com hem comentat abans, el projecte de Gaming.cat té dues vessants principals: la comunitat i l’associació.

La comunitat

Els primers membres actius de Gaming.cat eren youtubers catalans i membres de diferents comunitats d’aficionats als videojocs retro, com Retroscroll. Ara mateix agrupa jugadors i jugadores, tant independents com que pertanyen a altres comunitats, així com aficionats als esports electrònics, desenvolupadors… La comunitat segueix creixent i incorporant projectes comuns, per tal de fer-ne difusió i tenir més impacte.

Més informació a la secció Comunitat.

L’associació

Per tal de donar suport a les activitats de la comunitat, Gaming.cat es va constituir com a associació amb el nom Associació GamingCat. L’associació també és una forma d’aconseguir recursos i d’organitzar-se millor de cara a realitzar activitats de caire reivindicatiu.

Més informació a la secció Associació.